Партньорство за учене и действие
Превенцията на сексуално насилие и сексуална експлоатация на деца е възможна
Автор: Партньорство за учене и действие

На 13 март 2024 г.се проведе поредната среща на Партньорството за учене и действие. Имахме специални онлайн гости от Университета в Ланкашър – проф. Кат Ларкинс и проф. Хелън Бекет, които говориха за европейската инициатива по детска гаранция и социални защити и за добри практики за превенция на сексуална експлоатация на деца. Други две участнички от Партньорството – училищният психолог Анет Маринова и социалният педагог Ива Бонева – ни представиха детайли около неотдавна разработения наръчник за предотвратяване и справяне с насилието в училище.

Щастливи сме да сме заедно за пореден път като група професионалисти, работещи за превенция на сексуална експлоатация на деца и свързани теми. Училищният психолог Анет Маринова сподели някои казуси от практиката си и разказа за необходимостта с учениците да се разговаря не за да се съветват, да им се казва и да се наказват, а за да се отваря пространство те да бъдат изслушвани. По този начин младежите се позиционират като равнопоставени в диалога и много по-лесно може да се намери удавлетворяващо и двете страни решение за дадения случай.

Няма как да работим с днешните деца, които са потопени почти изцяло в дигиталното, в училище, а пък и у дома, на които е все по-трудно да намерят отговор на въпроса „кой съм аз“… с методи и структури, които са остарели и не работят, – допълни тя.

Партньорство за учене и действие е група от професионалисти, която периодично се събира и обсъжда новости и добри практики в областта си на интерес вече 11-та година.