Партньорство за учене и действие
Превенцията на сексуално насилие и сексуална експлоатация на деца е възможна
Автор: Партньорство за учене и действие

За потенциалния и реалния ресурс на читалищата в станата ни. Нагласи и тенденции за ранните бракове и раждания… Европа след изборите – прогнози и посоки. Проучване сред здравните медиатори за общите ни ценности и етични норми. Това бяха основните теми на поредната среща на Партньорството за учене и действие (ПУД), която се проведе в холистичната коуъркинг компания СОХО в София на 19 юни 2024 г.

Лектори бяха директорът на Фондация „Народни читалища“ Юрий Вълковски, съоснователят и директор на Фондация СЕГА Румян Сечков и изследователят Ралица Сечкова, Иванка Абаджиева от НМЗМ и политическият анализатор и изследовател Явор Сидеров. Участваха представители на БАСП, Фондация СЕГА, БЧК, НМЗМ, НАРУ, Фондация „Лале“, Ноу Хау центъра за алтернативна грижа за деца, НЦОЗА, Фондация „Народни читалища“, Фондация „Дигнита“, НЦБИ, Асоциация „Родители“ и Британския съвет.
Специални гости на събитието бяха три изследователки от Франция, които с интерес проследиха представянията и дискусията в рамките на своето тридневно учебно посещение в страната ни по програма Еразъм +.

Стана дума за потенциала, устойчивостта във времето и високото ниво на доверие днес в институцията „читалище“; за нагласите в обособени ромски общности по отношение на семейните модели с фокус върху детските съжителства/бракове и ранните раждания, и върху нагласите и очакванията на различните възрастови групи към перспективите и алтернативите за бъдеща реализация на младите хора от тези общности; за нормите, ценностите на ЕС и предпочитанията по някои въпроси така, както са разбирани от здравните медиатори и за някои от спецификите на тази професионална общност; за Европа преди и след изборите като настроения, потенциални възможности, политики и тенденции на национално и европейско ниво.