Партньорство за учене и действие
Превенцията на сексуално насилие и сексуална експлоатация на деца е възможна
20.04 2021

20 април 2021 г.: онлайн представяне на методика за работа с юноши в ЦНСТ по превенция на сексуална експлоатация

Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ и Асоциация „Деметра“ ще представят методика за работа с юноши в ЦНСТ по превенция на сексуална експлоатация.

Представянето ще се състои на 20.04.2021г. в платформата Zoom от 10:00 до 11:00 ч. Необходима е регистрация на следния линк: https://forms.gle/R17vbz4asGV4rTS69

Презентатори: Радостина Антонова (НХЦ), Антония Месерджиева и Ана Буриева (Деметра), Ралица Згалевска (БАСП).

Сила ли е насилието? Как да се разпознава насилието в ежедневното общуване? Как да се противопоставяме на това насилие без да го възпроизвеждаме? Как момичетата да различават под милите думи и обещанията за безоблачно бъдеще възможната заплаха от домашно насилие и сексуална експлоатация? Как различните деца да устояват на кибер тормоза? Как да разберем, защо брадата е синя?

За тези въпроси и много други младежи, живеещи в ЦНСТ в гр. Бургас, разговаряха с режисьора Василена Радева и актрисите Богдана Котарева и Елена Димитрова от Паник Бутон театър. Постановката „Синята брада – брак без приказка“, части от която бяха представени по време на срещата, е създадена по разкази на жени, преживели домашно насилие. Важен въпрос, който младежите си задаваха и мислеха заедно с актьорите бяха: защо жертвата остава при своя насилник; как всеки от нас може да помогне на приятел, попаднал в подобна ситуация?

Децата, които израстват без родители, са особено уязвими

Макар и силно емоционална, тази тема обединява през последните 3 месеца участващите младежи и хората в ЦНСТ, които се грижат за тях, тъй като те се включиха в проекта на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ „А дали е така? – разкази за силата и насилието“. Съвместно с професионалисти от Асоциация „Деметра“ те изследват проявите на видовете насилие, учат се да ги разпознават и да предотвратяват опасността за себе си и приятелите си от попадане в ситуация на сексуална злоупотреба и експлоатация.

Насилието живее най-добре в мълчанието.

Вижте повече: Представяне на методика за работа с юноши в ЦНСТ по превенция на сексуална експлоатация – Деинституционализацията на децата в България (nbu.bg)

Автор: Елица Лингорски