Партньорство за учене и действие
Превенцията на сексуално насилие и сексуална експлоатация на деца е възможна
Автор: Antoaneta Vassileva

От най-ранна възраст животът на днешните деца е наситен с аудиовизуални послания, информация от различни източници и технологични ресурси. Те са пасивни консуматори на съдържание, което първоначално не е техен, а избор на техните родители. Децата нямат опит, знания и изградена ценностна система, така че да осмислят, анализират и оценят всичко, което преминава през съзнанието им. Това често ги поставя в рискови ситуаци онлайн, включително и онлайн сексуална експлоатация и злоупотреби.

Наблюдава се промяна в нагласите на родителите по отношение на степента на безпокойство относно различни рискове и възможни негативни ефекти, както и  взаимодействието между децата и съдържанието – тревожи ги изобилието от подвеждаща информация онлайн и на какво съдържание може да попадне детето в социалните медии. Това е една от причините акцент на конференцията „Медийната грамотност vs. дезинформацията“ (https://conference2021.gramoten.li/) на Коалиия за медийна грамотност (gramoten.li) е развитието на медийна грамотност през целия живот като противодействие срещу дезинформационните кампании. По време на конференцията ще бъдат представени актуални проекти за развитие на медийната грамотност чрез и извън образователната система, покриващи от най-малките до най-възрастните граждани на България.

Кои са проблемите и възможните решения, както и кои са най-добрите подходи при работа с всяка група, ще обсъдят представители на гражданския сектор, медиите, държавните институции и бизнеса в трите тематични панелни дискусии на събитието. Можете да видите програмата тук: https://conference2021.gramoten.li/programa/