Партньорство за учене и действие
Превенцията на сексуално насилие и сексуална експлоатация на деца е възможна
Автор: Партньорство за учене и действие

„Младеж в девети клас съм. Неотдавна се запознах с момиче в социалните мрежи. След като няколко дни си чатихме в скайпа, пускахме камери, пращахме си снимки малко по-така… Сега се оказва, че това момиче изобщо не е момиче, направени са записи и ме изндуват за пари, за още снимки, в противен случай щели да разпространят публично записаното… Какво да направя, за да изляза от тази ситуация?“
Друг казус:
„Аз съм в 6 клас. Мой съученик, който е фейсбук-приятел с учителката ни по история, свалил нейна снимка и направил неин професионален профил в порносайт. Как да постъпя, как да реагирам?“

Двата казуса са само малка част от еднодневно обучение по програмата Кибер Скаут за интернет безопасност и онлайн сигурност за членовете на Партньорството за учене и действие (ПУД). Говорим за онлайн тормоза, за сексуалната експлоатация онлайн, за начините, по които следва да реагираме, какви правила важат, какво е допустимо и ефективно… Разглуждзаме различни случаи – от заплаха по отношение на сигурността за дете от педофил до уж невинно изглеждаща закачка между приятели, прерастваща в интернет тормоз, която може да нанесе сериозни и трайни последствия върху живота и психиката на потърпевшия.

Партньорството с мисия „Нулева толерантност към сексуалната експлоатация на деца и младежи“ е в рамките на проекта на БАСП „Умението да променяш“. Проектът е подкрепен от фондация ОУК, а обучението за нас осъществиха колегите Георги Апостолов и Емануил Георгиев от Център за безопасен интернет, също членове на ПУД.
Основен акцент в обучението е необходимостта от изграждане на критично мислене у децата от най-ранна възраст. Защото днешните „дигитални” деца по-късно развиват емоционалната си интелигентност, а растат в „сексуално отровена“ среда. Добре е да знаем, че ако някое дете има проблем, най-често родителите му не са наясно, но приятелите му с почти абсолютна сигурност знаят. Затова стимулираме проактивно отношение на родителите. А възрастта на първото самостоятелно влизане в Интернет непрекъснато пада – от 9 години през 2012 до 7 годишна възраст през 2016г. Къде ли сме през 2020?
Телефон 124 123 е за съвет при проблем с тормоз на деца в интернет. На линия са специално подготвени психолози.